12.2 C
Luxemburg
: sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăRusiaCristi Pitulice : Ziua 154 din războiul de 3 zile al lui...

Cristi Pitulice : Ziua 154 din războiul de 3 zile al lui Putin.

Ce s-a mai întâmplat in Ucraina în ultimele zile – în caz că vă era dor de cronicuță.

🪖Rușii au bombardat susținut orașele mari din Ukraina. Odesa, Harkov și Nikolaev o iau pe coajă aproape în fiecare zi. După cum probabil știți, Odesa a fost puternic bombardată de ruși la mai puțin de 24 de ore după semnarea acordului prin care Ucraina putea exporta cereale prin porturile pe care le mai avea la Marea Neagră.
🪖La Odesa rușii au bombardat atât zona portuară cât și zone rezidențiale. La Nikolaev au lovit portul, infrastructura feroviară, mai multe fabrici, dar au bombardat și zonele rezidențiale. La Harkov, ca de obicei, au dat pe unde au nimerit.
🪖După pauza operațională din ultimele două săptămâni, timp în care rușii și-au consolidat pozițiile de apărare și au adunat din nou trupe și provizii pentru o nouă ofensivă, cele mai multe indicii duc spre reluarea ofensivei spre orașul Harkov și curățarea a ceea ce a mai rămas din Donbas. Esențial este faptul ca rușii au declarat public și repetat că nu au de gând să se oprească la Donbas.
🪖Lupte intense se dau în continuare la nord de orașul Harkov în apropierea graniței. Ucrainenii presează forțele ruse spre graniță, iar rușii se străduiesc să rămână pe poziții în interiorul Ucrainei.
🪖Primele sisteme antiaeriene Gepard livrate de Germania au ajuns în Ucraina.
🪖Tot în Germania, în Bundestag, mai mulți parlamentari germani susțin ideea ca Germania să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina.
🪖Polonia a trimis primul lot de tancuri PT-91 Twardy în Ucraina. Sunt de fapt tancuri sovietice T-72 puternic modificate si upgradate de polonezi.
🪖Si primele sisteme antiaeriene Stormer au ajuns în Ucraina. Acestea au fost trimise de britanici si sunt utile împotriva dronelor și elicopterelor.
🪖Americanii au cerut Ucrainei să numească un procuror anitcorupție mai credibil având în vedere faptul că în umbra războiului corupția în Ucraina a ajuns la niște cote înfiorătoare ( nu că înainte erau mai puțin înfiorătoare). Una dintre cele mai mari provocări ce va fi exportată de Ucraina, ca urmare a corupției, va fi traficul ilegal de arme, iar statele occidentale se tem că ar putea cădea în mâna diverselor state nașpa si organizații teroriste arme moderne si eficiente.
🪖Rușii își întăresc pozițiile defensive din Zaporojia si Herson pe fontul unei iminente contraofensive ucrainene. Totodată încearcă să repare si podul Antonov de peste Nipru, puternic avariat de bombardamentele ucrainenilor.
🪖Totodată rușii fac eforturi susținute pentru a repara aeroportul din Meltiopol. În acest oraș forțele ruse sunt comasate preponderent în zone dens populate. Practic, folosesc populația ca scut.
🪖De cealaltă parte a gardului Rusia a scos din depozite cel puțin 80 de tunuri autopropulsate 2S7 Pion, calibrul 203 mm, și le-a trimis pe linia frontului. Cam imprecise, dar la cat de mari sunt, nu prea contează. Ucrainenii deja au pus Kraburile poloneze pe ele. ( Ca o mică picanterie, 2S7 Pion poate lansa inclusiv proiectile nucleare).
🪖Iarna care urmează se anunță deosebit de grea pentru locuitorii din zonele ocupate de ruși, dar mai ales pentru cei din zonele amenințate de ruși. De exemplu, în Kramatorsk, reparația conductelor de gaze și de apă caldă și încălzire ar dura în jur de 4 luni dacă rușii nu ar mai amenința orașul. Well, europenii vor clănțăni din dinți și fără rachete rusești.
🪖În urma succesului deosebit și al marketingului profesionist executat de către americanskaya firma Lockheed Martin, producătoarea celebrelor, dar faimoaselor sisteme HIMARS, cererea pentru acest gen de arme a explodat (mă scuzați) in Europa de Est. Toate statele vor așa ceva. Lockheed Martin se va mai umple încă o dată de bani.
🪖Estonia și Letonia au în vedere achiziția de rachete tactice cu raza de vreo 300 de km. Acestea pot lovi St. Petersburgul destul de ușor. Bine, daca asta se întâmplă, statele baltice nu vor mai fi locuite vreo10.000 de ani de aici înainte.
🪖Statele Unite a alocat un buget de 100 de milioane de dolar pentru antrenarea piloților ucraineni în vederea posibilei utilizări a avioanelor F16. Există din ce în ce mai multe voci și indicii care spun că Statele Unite se gândesc la ideea de a ceda Ucrainei niște avioane de vânătoare.
🪖Soldații ucraineni răniți vor fi tratați și reparați în spitalele militare americane din Germania.
🪖Kazahstanul va investi în jur de un miliar de dolari pe termen scurt în întărirea capacităților de apărare pe fondul divergențelor din ce în ce mai acute cu Federația Rusă. Autoritățile din Nur-Sultan au încheiat deja mai multe contracte pentru furnituri militare cu Statele Unite, Turcia si China.
🪖Ucrainenii au bombardat o bază militară rusească din regiunea Luhansk, din orașul Khrustalny. Rezultatul: peste 100 de militari ruși morți dintr-o lovitură.
🪖Zelensky l-a demis și pe comandantul operațiunilor speciale din estul Ucrainei. După cum probabil știti, săptămânile trecute Zely a făcut curățenie și in SBU. De remarcat a fost demiterea sefului SBU din regiunea Herson și acuzarea acestuia de înaltă trădare. Se pare că la ordinul direct al acestui individ, podul Antonov nu a fost minat de ucraineni, fapt ce a permis cucerirea regiunii Herson destul de repede de către ruși.
🪖Până în acest moment rușii au pierdut în Ucraina peste 31.000 de militari, peste 5000 de vehicule blindate, in jur de 1000 de piese de artilerie și artilerie reactivă și cam 300 de aparate de zbor.
🪖De partea cealaltă ucrainenii au pierdut în jur de 27.000 de soldați (cifrele nu sunt nici oficiale și nici confirmate, sunt doar niște estimări ale unor organizații independente).
🪖Până în acest moment Rusia a pierdut în Ucraina echipamente militare în valoare de peste 17 miliarde de dolari.
🪖De remarcat este faptul că în ultima săptămână rușii și-au doborât singurei un avion SU-25 în Donbas și un elicopter KA-52 în Herson. Ajută și ei cum pot.
🪖In ultimele două săptămâni ucrainenii au distrus cu ajutorul sistemelor HIMARS peste 50 de depozite de muniții ale rușilor. În contrapartidă, rușii au început să depoziteze munițiile si proviziile în teatre, școli și alte clădiri administrative și civile din regiunile ocupate.
🪖Atât Statele Unite cât și Polonia și Franța au continuat să livreze susținut muniție în ultimele două săptămâni pentru sistemele de artilerie HIMARS, M777, Caesar și Krab.
🪖Până în acest moment Rusia a pierdut în Ucraina echipamente militare în valoare de peste 17 miliarde de dolari.
🪖Într-un hotel din Turcia mai mulți polonezi au luat la omor un bărbat rus. Se pare că animozitățile au trecut niște limite ale descreierării umane.
🪖Tarile din Uniunea Europeană au ajuns la un acord pentru un plan de urgență ce vizează reducerea consumului de gaz cu 15%. Friends, vom avea o iarnă grea.
🪖Totodată autoritățile de la Kremlin au declarat că vor ține livrările de gaze către Europa la un nivel minim până la ridicarea sancțiunilor. Om avea noi 40 de grade acum, dar la iarnă să zicem mersi la 15.
🪖Rușii se gândesc să redenumească orașul Mariupol. Nimic spectaculos, doar vor să revină la denumirea sovietică: Jdanov.
🪖Din TASS aflăm că separatiștii ruși bagă în continuare bățul prin gard cu referendumul ăla din regiunile Herson și Zaporojie. Scopul este alipirea definitivă la Federația Rusă după modelul Crimeei.
🪖Din Kommersant aflăm că rușii au găsit o modalitate de a înlocui mobila de la IKEA. For folosi deținuți din sistemul federal de penitenciare pentru a fabrica mobilă.
🪖 Din Pravda aflăm că seful rus al Crimeei dorește ca ”operațiunea militară specială” să pacifice neapărat și orașele Harkov și Dnipropetrovsk. Pe cale de consecință, ieri rușii au bombardat cu artileri, în premieră câteva orăsele din regiunea Dnipropetrovsk.
🪖Vicepriministrul Federației Ruse, Victoria Abramchenko, a declarat că Rusia are mijloacele de a repilca multe tehnologii occidentale. De exemplu, ii doare la bască că TetraPak s-a retras din Rusia pentru că ei le-au replicat tehnologia și nu se pune problema de o criză a ambalajelor.
🪖 Natalia Gavriliță, primul ministru al Moldovei și-a exprimat îngrijorarea în repetate rânduri că Moldova ar putea deveni următoarea țintă a agresiunii rușilor. Îngrijorare pe deplin fundamentată având în vedere că frații de la vest de Prut după ce că sunt înarmați în fundul gol, de pe plajele din Grecia și Turcia nu prea au cum să îi apere pe moldoveni.

Pe curând! 🪖

In imagine situație cu lucrarea din Ucraina așa cum arăta ea ieri.

Cristi Pitulice

RELATED ARTICLES

Lasă un răspuns

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments

Descoperă mai multe la Luxemburg ⓜ mapamond domains

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura